DAJ-GRYZA-MIZIELINSCY

Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniuOd razu powiem, że nie polecam czytać tej książki „na głodnego”. Aleksandra i Daniel Mizielińscy kolejny raz zabrali nas w podróż. Tym razem smakowitą i przede wszystkim pouczającą. Odwiedzamy 26 krajów i nie jest to tylko rzut oka. To są prawdziwe odwiedziny.

Wiecie jak to jest, gdy się jedzie na wycieczkę zagraniczną? Jedni wolą hotele all inclusive, gdzie gotowe jedzenie jest na wyciągnięcie ręki. Inni wybierają się z odległe od polecanych w turystycznych przewodnikach zakamarki i szukają knajp dla lokalsów.

Daj gryza wszędzie!

W tej książce mamy w zasadzie jego i drugie. Każdy rozdział to jeden kraj, a w nim to, z czego słynie na świecie, ale też lokalne smaczki. Jest w tej książce tyle „smaczków”, że bardzo proszę o skupienie. Będę was przeprowadzać przez zakamarki, żeby nikomu nic nie umknęło.

Gdzie dajemy gryza?
  • Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy.
  • Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone.
  • Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam.
  • Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.
Spis treści w różnych odsłonach

Już spis treści jest niezwykły, bo w formie mapy, na której zaznaczono 26 krajów, do nich się wybieramy. Ale jest też wycieczka wehikułem czasu, bo poznajemy każdy z nich przekrojowo i przez wieki. Od najprostszych potraw jadanych dawno temu, po współczesne, często nieco wymieszane kulturowo.

daj-gryza-recenzja-smakowite-historie-o-jedzeniu

Daj gryza w tym kraju!

W zasadzie jest tu tyle szczegółów, że autorzy pomyśleli i mapach, drogowskazach ułatwiających zainteresowanym poruszanie się po książce. O ogólnej mapie już wiecie, ale przecież ktoś może poszukiwać informacji o konkretnych potrawach. Taki spis treści też tu jest, można śmiało wybrać smakołyk i sprawdzić, skąd pochodzi, gdzie jest popularny.

Ten spisi treści jest jednocześnie spisem przepisów z książki. Tak, tu jest mnóstwo przepisów.

daj-gryza-recenzja-smakowite-historie-o-jedzeniu

Kto dał gryza przez wieki?

To nie wszystko, bo na końcu książki jest jeszcze chronologiczny spis treści. Genialnie rozrysowane jedzeniowe ważne momenty dla ludzkości. Od kiedy znano ryż, kukurydzę, kiedy udomowiono kury, kto wpadł na pomysł hodowania lam?

Kiedy zaczęto hodować rzepę w Europie? Kiedy Węgrzy odkryli, że smakuje im papryka? A Niemcy pokochali białą kiełbasę?

daj-gryza-recenzja-smakowite-historie-o-jedzeniu

Wszystko ona tym spisie treści, który jednocześnie jest historyczną wycieczką, bez problemu znajdziemy.

daj-gryza-recenzja-smakowite-historie-o-jedzeniu

Na samym końcu jest też bardzo obszerny indeks, dzięki któremu wyszukamy konkretne słowa i potrawy, gdzie zostaw użyte w książce. Rewelacja, bo tu naprawdę dużo się dzieje.

daj-gryza-recenzja-smakowite-historie-o-jedzeniu

Smakowite historie

Każdy kraj to jeden rozdział. Na każdej stronie znajdziemy rysunek, taką trochę wyszukiwarkę pokazującą kraj „w przekroju”, od dawnych czasów do dzisiaj lub scenki z życia ludzi w nim mieszkających.

To jednocześnie swoiste wyszukiwanki, bo do każdego rozdziału mamy krótki opis związany z danym państwem, a w tym opisie pojawiają się cyfry. One znajdują się też na obrazkach, dzięki temu czytając test można jednocześnie odszukać, o czym mowa.

To sprawia, że zwykłe czytanie zamienia się w aktywne czytanie, ale też ćwiczenie koncentracji i zabawę.

daj-gryza-recenzja-smakowite-historie-o-jedzeniu

Zerkając kolejny raz na ilustrację, tym razem już w poszukiwaniu konkretnego słowa, zaczyna się rozumieć, jak to wszystko funkcjonowało kiedyś i jak wygląda dzisiaj. Można też się dowiedzieć, co gotuje pan mieszający w kociołku lub przy którym stoliku przemiła pani zajada sobie tagliatelle.

daj-gryza-recenzja-smakowite-historie-o-jedzeniu

Daj gryza w domu!

Na każdej stronie są też szczegółowe ilustracje konkretnych potraw lub przyrządów kuchennych, są ciekawostki oraz przepisy. Książka pełna jest przepisów, to właściwie bardzo, ale to bardzo nietypowa książka kucharska. A może bardziej podróżnicza?

Z pewnością edukacyjna, ale w tak ciekawej formie, że i dorośli nie oderwą się od wspólnego czytania. A jak się już poczyta, od razu przychodzi ochota na wspólne gotowanie.

daj-gryza-recenzja-smakowite-historie-o-jedzeniu

Książka edukacyjna

Może się komuś wydawać, że to tylko książka pełna kulinarnych ciekawostek. Zgadzam się i to w szerszym, nie tylko jedzeniowym kontekście, bo pokazanie potraw na tle historii, świetnie uświadamia, jak bardzo i dlaczego, kultury poszczególnych krajów tak się różnią.

Ja jednak uważam, że to też potrzebna wiedza związana ze zdrowiem. Informacje o pochodzeniu tak wielu produktów, pracy włożonej w przygotowanie i eksport tego czy tamtego, właściwości leczniczych czy wpływu na nasz organizm, to wszystko prowadzi do świadomego sięgania po jedzenie.

daj-gryza-recenzja-smakowite-historie-o-jedzeniu

Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu

Tekst:  Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Natalia Baranowska
Ilustracje: Aleksandra i Daniel Mizielińscy
Dwie Siostry
Wiek czytelników 7-100 lat.
Okładka twarda, kartki miękkie.
Liczba stron: 112

daj-gryza-recenzja-smakowite-historie-o-jedzeniu