Książka kucharska dla dzieci i 7 zaskakujących informacji, a tu moim materiałem poglądowym będzie „Gotuj z Alą i Antkiem”, bo ta książka zainspirowała mnie do zerknięcia na gotowanie pedagogicznym okiem.

Już dawno za mną chodziło napisanie tego, a Joanna Anger i Anna Piszczek z bloga Alaantkowe BLW dały mi do ręki idealną ilustrację w postaci ich książki dla dzieci.

Nie jest tajemnicą, że gdybym nie była pedagożką, zostałabym kucharką, mówiłam o tym wiele razy, bo kocham gotowanie i wymyślanie przepisów. Dlatego książki kucharskie są bliskie mojemu sercu. Od dawna chciałam jednak wykorzystać pomysł na opowieść o książce kucharskiej i jej walorach pedagogicznych. Jest ich cała masa, pod warunkiem, że książka jest dobrze przygotowana, z myślą o najmłodszych czytelnikach.

Gotuj z Alą i Antkiem

Kucharska fantazja

Traktuję książki kucharskie jak zeszyty ćwiczeń, bo wiem, że są znakomitym pomysłem wspierającym ważne elementy rozwoju dziecka, łącznie z przygotowaniem do przedszkola i szkoły.

1. Uczą trzymania się reguł

Pilnowanie reguł może wydawać się nudne, ale jest potrzebne, bo przecież w dużej grupie dzieci nie można robić wyłączeni tego, na co ma się ochotę. Ani dzieci na to nie pozwolą, ani nauczyciele. I proszę, już na początku książki ustalamy zasady pracy w kuchni i wiemy, po co one są – dla bezpieczeństwa, wygody i dobrej zabawy.

Kliknij zdjęcie, sprawdzisz cenę i dostępność.

2. Umiejętność odczytania instrukcji

To ważny krok związany z koncentracją, bo trzeba działać według wskazówek. Oczywiście spontaniczność jest piękna, bardzo polecam także w kuchni. Jednak w placówkach edukacyjnych wymaga się od dzieci podążania za poleceniami, czy nam się to podoba, czy nie.

Taka kucharska wprawka ułatwia przystosowanie się do rzeczywistości przedszkolnej i szkolnej.

3. Wstęp do samodzielności

Zdobycie (i ćwiczenie) powyższej umiejętności jest wstępem do samodzielnego odrabiania zadań domowych. One są najczęściej właśnie podążaniem za pewną instrukcją (zwłaszcza w zeszytach ćwiczeń). Tu na razie do receptura kucharska, ale nie idzie na marne taka zabawa.

Super, że tu instrukcje są rozrysowane, tak by były zrozumiałe już dla najmłodszych.

Gotuj z Alą i Antkiem Książka kucharska dla dzieci

Kliknij zdjęcie, sprawdzisz cenę i dostępność.

4. Małe kroki i cierpliwość

Widoczne rozbicie dużego zadania na mniejsze kroki (kolejne elementy przepisu), pokazuje dziecku, że jest w stanie osiągnąć duży cel, jeśli zabierze się za to w kolejności i mniejszymi partiami.

Każdy z tych małych kroków jest ćwiczeniem cierpliwości. Zresztą, gotowanie (tak ogólnie) w dużym stopniu w tym pomaga, bo przecież trzeba zaczekać, aż się coś ugotuje lub cierpliwie szatkować, mieszać, ugniatać. Dopiero potem przechodzimy do kolejnego etapu.

5. Kucharska edukacja matematyczna

Te małe kroki są jednocześnie edukacją przez zabawę (np. dzielenie, mierzenie, ważenie, liczenie). Dają dziecku namaclany dowód na to, że z małych części powstaje większa (w tym wypadku smaczna) całość.

6. Rozumienie następstwa czynności i czasu

Idzie to w parze z rozumieniem następstwa czasu – jeśli zrobię to, potem tamto, w dalszej kolejności stanie się coś fajnego. Wynik moich działań – ułożonych w odpowiedniej kolejności – da zamierzony efekt.

Ponumerowane kolejne czynności, pokazane na obrazkach kolejne kroki i efekty np. pokrojona marchewka, kształt ciastka itd.

Gotuj z Alą i Antkiem Książka kucharska dla dzieci

Kliknij zdjęcie, sprawdzisz cenę i dostępność.

7. Ćwiczenia manualne

W gotowaniu piękne jest też to, że efekty widać, ale można też posmakować, czyli działamy wszystkimi zmysłami. A jak dodamy do tego ciągły ruch, bo przecież szukanie przyborów, mieszanie przelewanie itd., tym większa radość z zabawy i edukacji.

Dochodzi to tego także ćwiczenie motoryki, każde ugniatanie ciasta, układanie drobnych elementów, krojenie, lepienie czy ubieranie, to wszystko ćwiczenia manualne.

Jeśli maszcie w domu dzieci, które za zabawami plastycznymi nie przepadają, spróbujcie wspólnego gotowania. To tak samo wartościowe ćwiczenie, a potrzebna jest do nich po prostu inspirująca książka kucharska.

Gotuj z Alą i Antkiem Książka kucharska dla dzieci

Kliknij zdjęcie, sprawdzisz cenę i dostępność.

Możesz być z siebie dumny!

O ile w zadaniach domowych poczucie sukcesu z samodzielnego wyłaniania (lub po prostu wykonania) spada na „właściciela zadania”, tak przy zabawie w kuchni dochodzi element podzielenia się pysznościami z resztą świat. Tony badań psychologicznych pokazują, jak bardzo rozwijają emocje i poczucie wartości takie gesty, jak podzielenia się dobrem z innymi.

wspólnym spędzaniu czasu nie muszę chyba pisać, bo to sprawa oczywista.

Jednak skupię się jeszcze na tej satysfakcji dziecka, dla którego samodzielne lub wspólne przygotowanie posiłku powinno być po prostu zabawą, z której czerpie radość. I wcale nie musi zjadać tego, co zrobiło, nie ma na to ochoty, do podbudowania poczucia wartości wystarczy świadomość, że „to już potrafię”.

Książka kucharska z pasją

Nie bez znaczenia jest dla mnie też cała filozofia stojąca za autorkami bloga i tej książki. Gotowanie to radość, wspólny czas, zabawa, smak, ale też wartościowa umiejętność. Czy przydatna w życiu? No raczej!

Dlatego super, że przepisy w spisie treści mają okienka do odhaczenia przez małego kucharza – to już potrafię, mogę zaznaczyć i szukać kolejnych inspiracji.

spis treści

Kliknij zdjęcie, sprawdzisz cenę i dostępność.

Autorki: Joanna Anger, Anna Piszczek
Wydawnictwo Alaantkoweblw
Wiek 3-100 lat.
Oprawa: twarda
Miękkie: kartki
Liczba stron: 45

Gotuj z Alą i Antkiem Książka kucharska dla dzieci

Kliknij zdjęcie, sprawdzisz cenę i dostępność.

Anna Jankowska Aktywne Czytanie książki dla dzieci