Smakologia, czyli kolejna rewelacyjnie opowiedziana książka Oli Woldańskiej-Płocińskiej. O jedzeniu, ale w bardzo oryginalny sposób, bo to również wędrówka przez różne kultury, odrobinę historii. Aż do wnętrza naszych serc, bo to o jemy i jak to robimy, ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie.
W tej serii wydawnictwa Papilon ukazały się jeszcze dwie książki:
- Zwierzokracja – książka o prawach zwierząt
- Śmieciogród – świadome dbanie o planetę
Smakologia to styl życia
Tytuł oddaje to, co powinno przyświecać każdej osobie chcącej dbać o świat i siebie. Dzisiaj mamy tyle możliwości sprawdzenia tego, co ląduje na naszym stole. Jednocześnie często skazani jesteśmy na sztuczne dodatki i tzw. ulepszacze. Sama wiem, ile muszę się nagimnastykować, żeby dostać mąkę, jajka czy mięso z pewnego źródła. A przecież nasze zakupy to tylko początek opowieści o jedzeniu.
Smakologia od zawsze
To niesamowite, na ile sposobów można opowiedzieć o świecie, wartościach i sprawach do przemyślenia, za temat przewodni mając jedzenie.
Autorka zaczyna od najstarszych dziejów, czyli momentu pojawienia się człowieka, który – to jasne – musiał jeść. Co jadł, jak i dlaczego? Jak to się różni od dzisiejszych posiłków w naszych domach.
Smakologia na świecie
Pierwsze rozdziały to bardzo szybka wycieczka linią czasu, żebyśmy mogli się zorientować, jakie produkty, kiedy zaczęły ludziom smakować lub być potrzebne, żeby przetrwać.
Taka przy okazji mała lekcja historii, bo przecież często władcy, możni czy podróżnicy mieli wpływ na kształtowanie menu w poszczególnych krajach.
Każda strona to jeden rozdział, momentami abstrakcyjnie narysowane elementy związane z jedzeniem, smakowaniem, kulturą przy posiłkach.
Są też wątki religijne, bo przecież w różnych wiarach podejście do jedzenia jest inne. Dowiemy się co nieco o poście i zakazanych pokarmach.
Smakologia i slow life
To jednak nie wszystko, wręcz bym powiedziała, że jesteśmy na początku rozmowy o jedzeniu i smakowaniu życia, tak dosłownie i w przenośni. W całej serii autorka przekazuje coś więcej niż fakty na dany temat.
W dużej mierze chodzi o to, by zachęcić nas do myślenia na temat tego, co robimy, jak podchodzimy do jedzenia (odżywiania) i jaki to ma wpływ na świat i nasze zdrowie.
Smakologia
Autorka Ola Woldańskia-Płocińska
Wydawnictwo Papilon
Książka dla dzieci w wieku 6-12 lat.
Okładka twarda, kartki miękkie.
Liczba stron: 80
Obserwuj Aktywne Czytanie, nie przegapisz żadnych wieści o nowościach, rabatach i niespodziankach.