Czasem ktoś pyta mnie o książki, które zmotywują do nauki. Zwłaszcza kiedy przedmioty do nauczenia się, niekoniecznie wyglądają fascynująco na pierwszy rzut oka. Od dzisiaj do mojej listy polecajek dołącza książka „Nawet skałę da się zjeść”.

Jeśli dziecko nie chce odrabiać lekcji i pyta znudzonym (może i zalęknionym głosem): Po co mi ta nauka?, to znaczy, że potrzebuje motywacji i zaciekawienia szarych komórek. Żeby to się udało, trzeba wszystkie trudne tematy przełożyć na zrozumiałe doświadczenia powiązane z codziennością. Czy jedzenie jest takim doświadczeniem? No raczej!

Nie chcę odrabiać lekcji!

Okazuje się, że jedzenie, gotowanie czy nawet oddychanie, to spektakularne pokazy chemii, które zachodzą w nas i wokół nas. A książka „Nawet skałę da się zjeść” to część serii „Po co mi ta nauka?”. Udowadnia, że ta nauka jest nie tylko potrzebna, ale i… całkiem smaczna!

Smacznie i edukacyjnie

I jak jesteśmy przy jedzeniu, to powiem, że to prawdziwa uczta dla tych, którzy uwielbiają odkrywać, jak nauka przenika nasze codzienne życie. Autor z humorem, jakiego nie powstydziłby się najlepszy kabareciarz, wprowadza czytelników w fascynujący świat chemii, która pokazuje się wszędzie!

nawet-skale-da-sie-zjesc-po-co-mi-ta-nauka-recenzja-ksiazki-dla-dzieci-swietlik nawet-skale-da-sie-zjesc-po-co-mi-ta-nauka-recenzja-ksiazki-dla-dzieci-swietlik

Co się da zjeść?

Chcesz wiedzieć, dlaczego picie wody morskiej nie jest najlepszym pomysłem na ugaszenie pragnienia? Wszystko wyjaśnione na luzie, bez zbędnych wzorów, a co najważniejsze – z mnóstwem praktycznych wskazówek!

To książka, która zabiera nas na naukową wyprawę, pokazując, jak głęboko chemia wkracza w nasze życie.

Już na wstępie, autor serwuje nam solidną porcję humoru i praktycznych ciekawostek, tłumacząc, dlaczego warto zrozumieć procesy chemiczne, które dzieją się wokół nas. Od gotowania obiadu, przez pieczenie ciastek, aż po to, co się dzieje, w naszej lodówce, gdy nie patrzymy (w sumie, gdy patrzymy również to się dzieje).

nawet-skale-da-sie-zjesc-po-co-mi-ta-nauka-recenzja-ksiazki-dla-dzieci-swietlik nawet-skale-da-sie-zjesc-po-co-mi-ta-nauka-recenzja-ksiazki-dla-dzieci-swietlik

Nauka przyda się każdemu

Czy też tak macie, że edukacyjne książki dla dzieci cieszą też was, jako dorosłych, bo zaskakują ciekawostkami? Uwielbiam ten moment, a tu znalazłam ich całkiem sporo.

Otwierając książkę, wejdziemy w świat pełen odkryć i śmiałych eksperymentów. Dowiemy się na przykład, dlaczego lód nie tonie w wodzie, jak działa proces gotowania, a także skąd wzięło się słynne powiedzenie „solony karmel”.

Dzięki prostym, a zarazem obrazowym wyjaśnieniom (notatki w formie rysunków to strzał w dziesiątkę), zrozumiemy, co kryje się za takimi zjawiskami jak sublimacja, fermentacja czy koagulacja. Kto by pomyślał, że podgrzewając mleko, fundujemy sobie mały pokaz chemicznych sztuczek?

nawet-skale-da-sie-zjesc-po-co-mi-ta-nauka-recenzja-ksiazki-dla-dzieci-swietlik nawet-skale-da-sie-zjesc-po-co-mi-ta-nauka-recenzja-ksiazki-dla-dzieci-swietlik

Woda życia

Jednym z ważnych tematów książki (i naszego życia) jest woda – niepozorny, a zarazem niezwykle skomplikowany składnik. Autor wyjaśnia, dlaczego woda morska jest słona, jak to się stało, że życie na Ziemi powstało właśnie w morzu. I co wspólnego ma skład wody morskiej z płynami w naszym ciele.

W tym miejscu poznajemy też fascynującą historię René Quintona, naukowca, który opracował recepturę izotonicznej wody morskiej, stosowanej niegdyś w leczeniu chorób.

Czy to jest trudne?

Autor z humorem i prostotą tłumaczy takie zagadnienia i myślę, że robi to jak najlepszy nauczyciel chemii i szef kuchni w jednym. 🙂

Reakcje chemiczne podczas gotowania – co się dzieje, gdy smażymy frytki lub pieczemy ciasto?

Tajemnice białek i tłuszczów – jak powstaje masło i dlaczego białko ścina się podczas smażenia jajka?

Słodkie i skomplikowane węglowodany – co kryje się w naszej czekoladzie i dlaczego czasem pojawiają się niechciane grudki?

Jednak najciekawsze są praktyczne porady. Dowiemy się, jak dzięki wiedzy chemicznej można przygotować zdrowsze posiłki, lepiej zrozumieć skład produktów spożywczych i unikać pułapek marketingowych. Dla mnie to genialna część książki, bo wyposaża też w zdrowe nawyki, z którymi po prostu można iść przez życie.

Komu przyda się ta książka?

W końcu jest książka, która odczarowuje chemię. Masz w domu osobę, która za chemią nie przepada, podrzuć jej tę książkę koniecznie!

Zamiast skomplikowanych wzorów i nudnych wykresów, dostajemy pełną humoru i fascynujących faktów opowieść o tym, jak nauka rządzi światem.

Śmiało mogę powiedzieć, że autor zaserwował nam solidną porcję wiedzy w pysznej formie!

To co, czytamy?

 

Nawet skałę da się zjeść

Autor Krzysztof H. Olszyński
Ilustracje Adelina Sandecka
Wydawnictwo Świetlik
Książka dla wieku 9-16 lat

nawet-skale-da-sie-zjesc-po-co-mi-ta-nauka-recenzja-ksiazki-dla-dzieci-swietlik1233

W tej serii jest jeszcze książka Wszystko chce nas zabić



Potrzebujesz więcej inspiracji książkowych?

Już nie musisz szukać. Przygotowałam e-booka ze sprawdzonymi tytułami książek dla dzieci na ponad 40 ważnych tematów.

moja lista ulubionych ksiazek dla dzieci

Swoją opinię o książce wyraziłam przy współpracy komercyjnej z wydawnictwem i mojej przemyślanej decyzji, że chcę się nią z Wami podzielić.

Dołącz do grupy Aktywne Czytanie – książki dla dzieci i młodzieży na FB

grupa aktywne czytanie ksiazki dla dzieci